“Ξεχασμένοι… στη χώρα της εγκατάλειψης” – Άρθρο στο eviathema.gr

Κάτι πηγαίνει στραβά… σ’ αυτή τη χώρα. Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη της πολιτείας συνεχίζονται, καθώς οι κάτοικοι της περιφέρειας αντιμετωπίζονται ως πολίτες «β’ κατηγορίας». Ούτε ίχνος τσίπας. Σε μια εποχή που η περιφέρεια πρέπει να ενισχυθεί αμεσότερα από ποτέ, το υδροκέφαλο ελληνικό κράτος συνεχίζει να ζει στη νιρβάνα της εθνοκτόνας αδιαφορίας του.

Χωρίς φυσικά να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και ο νομός Εύβοιας. Οι άνθρωποι και εδώ αφέθηκαν στη μοίρα τους, με πρόσφατο τραγικό γεγονός την ανείπωτη τραγωδία της Βόρειας Εύβοιας, που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές και τις εικόνες της καταστροφής να έχουν χαραχτεί στις μνήμες όλων.

Μετά την καταστροφική φωτιά ακούμε συνεχώς τους κυβερνώντες να μιλούν για ανάπτυξη του νομού! Πώς θα γίνει αυτό όμως; Με τα vouchers; Ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει τα χρήματά του σε έναν νομό στον οποίο η βορειότερη πόλη, η Ιστιαία, είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τα Σόφια, απ’ ότι στην νοτιότερη πόλη του ίδιου νομού, την Κάρυστο!

Ναι καλά διαβάσατε! Με τον σημερινό οδικό άξονα χρειάζεται κανείς 6 ώρες για να ταξιδέψει από Ιστιαία μέχρι Κάρυστο, ενώ από Ιστιαία μέχρι Σόφια είναι 5,5 ώρες – αν αφαιρέσει κανείς το χρόνο του ferry – Είναι ντροπή! Η Εύβοια είναι στο έλεος της μοίρας της. Μικρός τόπος μεγάλα θέματα, με το οδικό δίκτυο να είναι ελλιπέστατο, με ανύπαρκτες παλιές χαράξεις και πολλές νεότερες.

Η Εύβοια θα σωθεί μόνο από τον «Σταυρό»!

Όχι! Δεν είναι θρησκευτική η τοποθέτησή μου. Όσο και αν φανεί περίεργο ο «Σταυρός» θα φέρει την ανάπτυξη στην Εύβοια. Όχι οποιοσδήποτε «Σταυρός»! Το πανέμορφο ανάγλυφο του τόπου μας απομονώνει τους κατοίκους του, μη επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν δεσμούς μιας ενιαίας ιδιαίτερης πατρίδας, έναν κοινό προορισμό. Γι’ αυτό ο «Σταυρός» που σχηματίζεται από τον οδικό άξονα Ιστιαίας-Καρύστου και Χαλκίδας-Κύμης είναι έργο υψίστης σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σύριζα αν ήθελαν μπορούσαν, αλλά δεν το έπραξαν, είχαν την ευκαιρία τους, αφού κυβέρνησαν από το 2015 και μετά.

Ενώ επιφανειακά και απολύτως θεατρικά ήταν τα προεκλογικά λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκης και της ΝΔ – δεν θέλουν και δεν μπορούν- το απέδειξαν άλλωστε τον Αύγουστο του 2021 με την ολική καταστροφή του 1/3 του νησιού.

Το ΠΑΣΟΚ αν του δώσετε δύναμη θα κάνει πράξη τον οδικό άξονα. Το θεωρώ υλοποιήσιμο το έργο και θα παλέψω μαζί με το κόμμα μου καθώς και χέρι-χέρι με τους Δήμους για να φέρω ως πρώτη προτεραιότητα αυτό το έργο της ανάπτυξης.

Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι στο μέτρο του εφικτού θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια συμβάλλοντας έμπρακτα την υλοποίηση έργων και δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, σ’ αυτόν εδώ το τόπο.

Leave a comment