«Υπάρχει μία δίψα στο κόσμο να μας ακούσει γιατί τόσο η Ν.Δ όσο και ο Σύριζα έχουνε αποτύχει παταγωδώς» – Συνέντευξη στο eviakosmos.gr

Μετά την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύβοιας στο δημαρχείο Μαντουδίου την Κυριακή το πρωί, με ομιλητές τον Κωστα Σκανδαλίδη και τη Μαρία Κουκουδακη, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Τάρτης, μίλησε για το πρωί της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στην εκπομπή «τάδε έφη» στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, για τα αποτελέσματα αυτής της εκδήλωσης και τα μηνύματα που πήραν από τον κόσμο, και τις συζητήσεις που είχαν με συλλόγους και φορείς.

Και μήνυμα ελήφθη! Ο κ. Τάρτης, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες επισημαίνοντας ότι επέλεξαν να βρεθούν στην πολύπαθη Β. Εύβοια, στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας όπου, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά προσπαθεί ακόμα να βρει τα πατήματά της. Με τον κόσμο, όπως επισημαίνει ο κ. Τάρτης να διψά να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφού όπως τόνισε, τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτύχει παταγωδώς…

Χθες είχατε μία εκδήλωση στο Μαντούδι. Έχω πει ότι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, κινείται δυναμικά στην Εύβοια το τελευταίο διάστημα, και δεν είναι τυχαίο όλο αυτό. Έδειξε χθες πολύ δυνατή παρουσία στο βορρά, με την επίσκεψη του κυρίου Σκανδαλίδη και όχι μόνο, θα μας τα πει τώρα όμως, ευθύς αμέσως, ο κ. Θανάσης Τάρτης.

Καλημέρα σας…

Ο οποίος θα πω εγώ είναι από τους πιο αεικίνητους εκεί. Όλοι μαζί έχετε βάλει στόχο να βγάλει μία έδρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Εύβοια.

Παρά τα κιλά, χαχα

Δεν πειράζει, μια χαρά είστε! έμα είναι πραγματικά φαίνεται ότι είστε από τους ανθρώπους που έχουν βάλει στόχο για να βγει έδρα στο Νομό.

Θα βγει έδρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Με βάση τον εκλογικό νόμο. Από κει και πέρα, αυτό που θέλω να πω για την χθεσινή εκδήλωση μια και αυτό είναι το θέμα, είναι ότι δεν ήταν μόνο ο Κώστας ο Σκανδαλίδης ήταν και η Μάρα η Κουκουράκη. Ήταν λογικό να ξεκινήσουμε και με μία τέτοια εκδήλωση από την πολύπαθη Β. Εύβοια. Επιλέξαμε το Μαντούδι, γιατί αυτό, ξέρετε συνδυάζει και τα θέματα της ανεργίας που είναι ιδιαίτερα έντονα στη περιοχή και της αναγκαιότητας να υπάρξει μια ορθή ανάπτυξη για όλη τη Βόρειο Εύβοια και ειδικά για το Μαντούδι, ξέρετε δεν χρειάζεται να τα πω εγώ, τα ξέρετε και σεις και οι ακροατές μας.

Εδώ και πολλά χρόνια…

Εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς. , αυτό που κάναμε εκεί ήταν μία ήταν μία εκδήλωση στη οποία θέλαμε να ακουστούν και ακούστηκαν τα προβλήματα όλης της περιοχής εκεί από εκπροσώπους όλης της περιοχής.

Τι αποκομίσαμε, κ. Τάρτη;

Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει μία δίψα στο κόσμο, να μας ακούσει. Υπάρχει μία δίψα στο κόσμο να μας ακούσει, γιατί τόσο η Ν.Δ όσο και ο Σύριζα έχουν αποτύχει παταγωδώς.Είτε στη διαχείριση των τελευταίων κλήσεων, είτε λέγεται φωτιά, ή βροχές ή πλημμύρες , είτε αν θέλετε και στα θέματα της ανεργίας. Ο Σύριζα δυστυχώς, στην προηγούμενή του εκλογική θητεία, έδειξε σε πολύ λίγους, να το πω διαφορετικά, εδειξε ότι δεν θέλει να βοηθήσει και δεν μπορεί να βοηθήσει τη συγκεκριμένη περιοχή. Η δε Ν.Δ με τη στάσης της πέρσι με τις φωτιές, έδειξε ότι αδιαφορεί πλήρως για την συγκεκριμένη περιοχή , Δυστυχώς έδειξε την πλήρη αδιαφορία ουσιαστικά, αφήνοντας όλη την περιοχή να καεί. Είναι λογικό. Θα μου πείτε τι προτείνεται εσείς. Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι κάποιες κινήσεις που μπορούν γρήγορα να γίνουν και με χρηματοδότηση κιόλας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάτι που ο κύριος Ανδρουλάκης το κατέχει πάρα πολύ καλά. Εγώ είχα την χαρά και την τιμή να του κάνω συνεντεύξεις στο Στρασβούργο.

Επειδή λοιπόν το κατέχει, πολύ καλά, όπως πολύ σωστά είπατε, θα σας πω, ότι την προηγούμενη φορά που ήρθε και συναντηθήκαμε στο δήμο Μαντουδίου πάλι, στο δημαρχείο της Λίμνης, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα μπορούσε να είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Είναι ένα έργο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, το οποίο μπορεί να φέρει επενδύσεις όχι μόνο στην περιοχή του Μαντουδίου και στη βόρεια Εύβοια αλλά σε όλο το νομό μας. Και αυτό χρηματοδοτούμενο όχι από τον εθνικό προϋπολογισμό αλλά όπως σας είπα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από ευρωπαϊκά προγράμματα

Ακούστε λοιπόν είναι αυτό που είπε και ο Ανδρουλάκης. Μάλλον να το πω διαφορετικά. Ξέρετε είναι τραγικό να ακούμε ότι η Ιστιαία απέχει περισσότερες ώρες από την Κάρυστο, από τη απέχει η πρωτεύουσα την Βουλγαρίας , η Σόφια. Δεν αστειεύομαι. Είναι πραγματικότητα αυτό που λέω. Αν δηλαδή αφαιρέσετε το χρόνο που χρειάζεται το φέρι μποτ , από τον Αγιόκαμπο απέναντι στη Γλύφα από την Ιστιαία, αν πάρετε μόνο την οδική διαδρομή προς Σόφια , στη Σόφια θα είστε σε 4,5 ώρες ενδεχομένως και 5.

Ενώ εδώ θέλετε 6 φεύγοντας από την Ιστιαία για να πάτε στην Κάρυστο, σ΄αυτό το δρόμο. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να προκηρυχθεί αυτό το κομμάτι, είναι ο κάθετος και ο οριζόντιος οδικός άξονας. Ο σταυρός που λέω εγώ στις αναρτήσεις μου. Δεν ξέρω αν τις έχετε δει. Ο σταυρός, δεν είναι θρησκευτικό σύμβολο εδώ, είναι ένας σταυρός εδώ που γίνεται και σχηματίζεται από τον κάθετο και οριζόντιο οδικό άξονα Χαλκίδα – Κύμη και Ιστιαία.

Θα έλεγε κανένας ότι είναι σύμβολο ανάπτυξης έτσι…

Εδώ λοιπόν ο σταυρός είναι το σύμβολο της ανάπτυξης. Γιατί το λέω αυτό. Το νησί μας, γιατί νησί είμαστε έτσι, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί τουριστικά. Όμως, ποιος επιχειρηματίας θα έρθει να αφήσει, να ακουμπήσει τα χρήματά του, να επενδύσει, είτε στη βόρεια είτε στη νότια Εύβοια; Μα δεν είπα τυχαία τον οδικό αξονα Χαλκίδα –Κύμη, Ιστιαία -Καρυστος Σκεφθείτε οποιοδήποτε επιχειρηματία ο οποίος θέλει να έρθει να εκμεταλλευτεί τις όμορφες παραλίες που έχουμε. Να σας πω, τα Θαψά; Ίσως η ωραιότερη παραλία της Εύβοιας…

Στην Κύμη

Αυτή τη στιγμή , χρειάζεται, για να πας στα Θαψά, πρέπει να πας με τζιπ, γιατί ούτε καν άσφαλτος δεν υπάρχει.

Και καλό τζιπ…

Να είναι ψηλό…

Διαφορετικά με φουσκωτό…

Πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν, όπως αυτή που σας είπα. Και αυτή είναι και άμεση και μακροπρόθεσμη. Και λέω άμεση γιατί θα δώσει δουλειά σε κόσμο για να φτιαχτεί αυτό το κομμάτι. Αυτός ο κάθετος και οριζόντιος οδικός άξονας. Ταυτόχρονα όμως, θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν. Και πιστέψτε υπάρχουν άνθρωποι.

Ειδικά στο κομμάτι το τουριστικό η Εύβοια έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Σκεφτείτε ότι, ότι έχουν οι Σποράδες το έχει η Βόρεια Εύβοια. Ότι έχουν οι Κυκλάδες, το έχει η νότια Εύβοια. Αυτό που έχει όμως, η Ανατολική Εύβοια είναι αυτό που έχει η Σκύρος. Η Σκύρος είναι πραγματικά πανέμορφο αυτό το νησί, πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος κι εμείς οι ίδιοι στο τουρισμό.

Δεν είναι και τυχαίο και το ενδιαφέρον που έχουνε δείξει για το real estate, ειδικά στη Σκύρο…

Ακριβώς, έτσι όπως το λέτε.

Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να κινήσουμε αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες βέβαια θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Ακριβώς όπως το είπατε με ημών, οπως ακριβώς η εκδήλωση που κάναμε χθες στο Μαντούδι, ήταν να ακούσουμε τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα να ασκήσουμε μία πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να σκύψει πραγματικά πάνω στα προβλήματα αυτής της περιοχής γιατί δυστυχώς, όπως σας είπα η Ν.Δ, δεν το είχε.

Τουλάχιστον αντιλαμβάνεται κανένας ότι κοιτάτε κάτι μακροπρόθεσμο και δεν σταθήκατε σε ευκαιριακές λύσεις…

Εμείς δεν είμαστε μηδενιστές. Καταλαβαίνουμε ότι βοηθάνε όλα αυτά που γίνονται με τα κουπόνια και δε λέει κανένας όχι. Αλλά αυτά δεν είναι λύσεις.

Απλά θέλουμε το μακροπρόθεσμο

Είναι το τσιρότο στην πληγή. Τίποτα άλλο. Δεν είναι η λύση το πρόβλημα.

Σωστά

Η επιδοματική πολιτική δεν μπορεί να είναι λύση. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να ενισχυθεί η περιοχή και όπως σας ο τρόπος είναι να υπάρξουν δουλειές μακροπρόθεσμα. Και πως θα γίνει αυτό;Όταν θα έρθουν επιχειρήσεις. Για να έρθουν επιχειρήσεις όμως πρέπει να υπάρχει οδικό δίκτυο. Χωρίς οδικό δίκτυο δεν γίνεται.

Ειδικά, όταν μιλάμε πλέον, κι έχουμε αλλάξει. Γιατί όταν μιλήσατε λίγο πριν για αποβιομηχανοποίηση της Βόρειας Εύβοιας, ήδη πάμε σε ένα άλλο μοντέλο…

Θα έπρεπε να έχουμε πάει σ’ αυτό το μοντέλο πολλά χρόνια πριν. Εγώ θα σας πω ότι έκλεισαν επιχειρήσεις. Ποιος θυμάται την Πειραϊκή Πατραϊκή, τα τσιμέντα, την Νεοσετ, Σκαλιστήρη εκεί πάνω. Αυτές οι επιχειρήσεις που κλείσανε και φύγανε από την περιοχή.

Και από κει και πέρα, πρέπει να βρεθεί μια λύση, να στραφεί ο κόσμος σ’ αυτό. Στη βαριά βιομηχανία της χώρας που λέγεται τουρισμός. Και έχουμε όλες τις δυνατότητες από πλευράς φυσικού κάλλους. Να μη κάψουμε και την υπόλοιπη Εύβοια…

Και έχουμε τις δυνατότητες με χρηματοδοτικά εργαλεία που μας τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση απλόχερα, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τα πάρουμε.

Αυτός ο άξονας , αυτός ο σταυρός που λέμε θα κόστιζε 0 στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όλα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αρκεί να υπάρχουνε μελέτες…

Αδιαφορούν, αδιαφορούν!

Θέλω να σας ευχαριστήσω. Θα έχουμε την ευκαιρία κ. Τάρτη να μιλήσουμε και εκτενέστερα κάποιες φορές για την Εύβοια και γενικότερα για το πως αντιλαμβάνεστε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τα πράγματα στο Νομό.

Νομίζω ότι τα τελευταία σοβαρά έργα στην Ελλάδα γίνανε επί ΠΑΣΟΚ. Και στην Εύβοια. Δεν έχει σημασία ποιος εγκαινίασε την Υψηλή Γέφυρα.

Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια έχει πάρει σάρκα και οστά.

Είμαστε εδώ για να μείνουμε. Είμαστε εδώ. Είμαστε κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Δεν είμαστε κόμμα που θα λέμε όχι, στα πάντα. Είμαστε κόμμα που έχει προτάσεις. Τώρα αυτές τις μέρες, εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθεί και το πρόγραμμά μας. Πάνω από 300 σελίδες που θα προτείνουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα.

Σα Νομαρχιακή κάνατε και τη βόλτα σας στο Παζάρι Αυλωναρίου, συνομιλήσατε με κόσμο, ανταλλάξατε απόψεις…

Ναι θα νιώθουν παντού την καυτή μας ανάσα!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

Leave a comment