Σε απόγνωση οι αγρότες της Εύβοιας – Απόλυτη και προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης – Άρθρο στο evima.gr

Διάβασα το άρθρο στην ιστοσελίδα evima.gr με τίτλο «Σε απόγνωση οι αγρότες- Δεν έχουν πάρει ακόμη αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του 2020 σε Ψαχνά και Μαντούδι» και εξοργίστηκα με την προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η άμεση, ολική στήριξη των καλλιεργητών που επλήγησαν, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί διαφορετικά δημιουργούν σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

Το ότι εκκρεμούν οι αποζημιώσεις δύο χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020, δείχνουν πλήρη αδιαφορία και πλήρη αδράνεια των κυβερνώντων. Όσοι έως σήμερα έχουν την ψευδαίσθηση πως με «καθρεφτάκια» θα ξεγελάσετε, πλανάστε πλάνην οικτρά.

Πρέπει να καταλάβετε ότι οι αγρότες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, καθώς οι καταστροφές που υπέστησαν, τόσο σε επίπεδο σοδειάς όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ήταν τεράστιες και δεν θα ξεχάσουν την κοροϊδία σας. Θα πρέπει να τονισθεί ότι παρόμοια φαινόμενα, ίσης ή μεγαλύτερης έντασης, θα αντιμετωπίσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και τα επόμενα χρόνια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων – απότοκων της κλιματικής κρίσης.

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί μοιράζουν «εγκεφαλικά»… καθώς σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος ερημοποίησης της υπαίθρου είναι υπαρκτός, με σοβαρές συνέπειες.

Όπως τονίζει και η Ένωση Δασικών και Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, η αγορά του πρωτογενή τομέα έχει να δει κεφάλαια εδώ και είκοσι χρόνια.

Και μη νομίζετε ότι με τις λιτανείες, τα πανηγύρια, τα ταξίδια, τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρωτοστάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον σέρνετε με το μυστρί και το ψαλίδι να κόβει κορδέλες … θα τους περιγελάσετε.

Για το γενικότερο πλαίσιο στήριξης του αγροτικού κόσμου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα εφόδια, επιδότηση του κόστους στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα, κατά το τμήμα που οφείλεται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών, αντιστάθμιση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών, χορήγηση καλλιεργητικών δανείων και ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, λόγω της πανδημίας και των εκτεταμένων ζημιών από καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, προσθέτοντας για τους αγρότες της Εύβοιας, υπάρχει η ανάγκη παγώματος όλων των υποχρεώσεων των καλλιεργητών της περιοχής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η αναστολή πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, αφού δεν έχουν αποζημιωθεί.

Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Leave a comment