Ποια είναι η ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της Εύβοιας; – Άρθρο στο evima.gr

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει και πώς θα επιλυθούν; Αυτά είναι τα απλά αλλά καίρια ερωτήματα που οφείλει να θέτει στον εαυτό του κάθε συνειδητός πολίτης· πόσο μάλλον κάποιος που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Τα προβλήματα μπορούν να απαριθμηθούν, χρησιμότερο όμως είναι κατ’ αρχάς να κατηγοριοποιηθούν, ώστε να είναι δυνατό να συλλάβουμε την ιδιαίτερη υφή της συνολικής εικόνας τους.

Εδώ εντάσσονται κατά κύριο λόγο προβλήματα όπως:

α. Δυσκολίες στην κυκλοφορία, λόγω ζητημάτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και υποδομών, φθορών του οδοστρώματος. Επίσης δυσκολίες στην κίνηση πεζών, λόγω στενών και φθαρμένων πεζοδρομίων, ελλείψεων στις υποδομές ΑμΕΑ (οδηγός όδευσης τυφλών, ράμπες για άτομα με κινητικές δυσκολίες).

β. Προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως ελλείψεις στο σύστημα καθαριότητας, κακοδιατηρημένοι δημόσιοι χώροι, όπως παιδικές χαρές, προβλήματα σχολικών κτιρίων, έλλειψη υποδομών αποχέτευσης ή φωτισμού σε ορισμένες περιοχές, καθυστερήσεις διοικητικών υποθέσεων και ζητήματα οργάνωσης και διάθεσης του υφιστάμενου προσωπικού.

γ. Ελλιπής λειτουργικότητα στον τομέα των δημοσίων έργων: σχεδιασμός χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και συχνά αργοί ρυθμοί υλοποίησης.

δ. Προβλήματα εξυπηρέτησης των επισκεπτών: τουριστική αστυνομία και info points, καθώς και ανεπαρκής σήμανση.

ε. Έλλειψη ταυτότητας του νησιού: ανυπαρξία αρχιτεκτονικής ενότητας, επί χρόνια έλλειψη τουριστικής ταυτότητας και φυσικά, έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, λόγω ποσοτικών και ποιοτικών προβλημάτων, αλλά και σοβαρά ζητήματα στο σύστημα ύδρευσης (σωλήνες από αμίαντο ή χαλκό επικίνδυνοι για την υγεία και ταυτόχρονα διαρροή και απώλεια νερού).

ζ. Ζητήματα οικονομικής δυσχέρειας, με αποτέλεσμα προβλήματα βιοπορισμού, εγκαταλελειμμένα ή αντιαισθητικά κτίρια, ανασφάλεια, έλλειψη οράματος.

Αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά τα προβλήματα -όπως και άλλα- μπορούν να επιλυθούν.

Η απάντηση οφείλει να είναι ναι. Όμως η θετική αυτή απάντηση μπορεί να θεμελιωθεί μόνο σε νέα, στέρεα υλικά, όπως η καινοτομία, η ακεραιότητα, η πίστη και το πάθος για το παραγόμενο έργο, η συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ο συγκρητισμός. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με ηγετικό όραμα και ικανότητα μεγάλης αποτελεσματικότητας.

Leave a comment