Όταν μία κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τους πιο ευάλωτους

Οι πολίτες στην χώρα μας συγκρίνουν τα «καθρεφτάκια» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέτρα στην Ισπανία και οργίζονται από την επικοινωνιακή διαχείριση της ακρίβειας.

Όταν μία κυβέρνηση κύριοι του Μαξίμου, ενδιαφέρεται πραγματικά για τους πιο ευάλωτους, και φτωχούς πολίτες, βρίσκει τρόπους να τους ανακουφίσει από το τεράστιο πλήγμα που δέχονται από την ακρίβεια. Την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα – και μάλιστα πρώτης ανάγκης – έχει γονατίσει τους Έλληνες καταναλωτές, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, μηδένισε κυριολεκτικά το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν είπε πως δεν κάνουν οριζόντιες μειώσεις γιατί οι πλούσιοι τρώνε πιο πολλά μακαρόνια, όπως τόνισε ο κυβερνητικός φωστήρας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Είδαν, ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει -πράγμα που συμβαίνει και στην Ελλάδα- και μηδένισαν το ΦΠΑ, τον οποίο σημειωτέο είχαν πριν από μήνες μειώσει.

Και μην σπεύσει κάποιος να πει ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση δίνει το food pass, το μετακατοχικής αντίληψης ατομικό δελτίο επισιτισμού, όπως το αποκάλεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το βήμα της Βουλής, το επικοινωνιακό δηλαδή «καλάθι του νοικοκυριού», που αναλογεί σε 0,73 ευρώ την ημέρα.

Η κυβέρνηση στην Ισπανία εκτός από το μηδενισμό του ΦΠΑ αποφάσισε να δώσει 200 ευρώ ενίσχυση στις οικογένειες με εισόδημα ως 27.000 ευρώ.

Δεν γνωρίζω τι θα σκαρφιστούν να αντιτείνουν ως επιχείρημα οι φωστήρες της κυβέρνησης. Φαντάζομαι θα ψελλίσουν κάτι για το «καλάθι του νοικοκυριού» και κύριος οίδε τι άλλο.

Μόνο που ότι κι΄ αν πουν τίποτα δεν θα συγκρίνετε με την μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σε πολλά είδη πρώτη ανάγκης είναι στο 24%.

Κι΄αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τους πονεμένους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από την ακρίβεια, ιδού η… Ισπανία, ιδού και το πήδημα.

Τι αποφάσισε η Ισπανία:

–Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)
–Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια

–Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ

–Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%

–Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου

-Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου

–Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά

-Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους

-Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων

–300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες, για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

–Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες

-Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα

-Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ
-120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς

–Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατομμύρια δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.

Αυτά στην Ισπανία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές. Στην Ελλάδα με τα λίγα.

Leave a comment