«Οι Ευβοείς πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους με όραμα και ελπίδα» – Συνέντευξη στην “Κάλπη” της Μικρής Αγγελίας

«Αρνούμαι να αποδεχτώ ότι η ελληνική Πολιτεία λειτουργεί τόσο ανεύθυνα. Αδιανόητο όμως είναι και να προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες μόνο στον σταθμάρχη όταν οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες βοούν.» Με την διπλή ιδιότητα του νομικού και του πολιτικού αλλά και του ενεργού πολίτη που χρόνια τώρα αγωνίζεται με ήθος και αξίες ο Αθανάσιος Τάρτης υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας δεν γινόταν να μην σταθεί στην εθνική μας τραγούδια στα Τέμπη.

Στην κουβέντα μας θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια με τα πρώτα σίριαλ της τηλεόρασης ο πρωταγωνιστούσε ο Θάνος Λειβαδίτης «ο δικηγόρος Καρνέζης», Τα περιοδικά της εποχής και το Γιώργο Θαλάσση «Ο Μικρός Ήρως». Τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης στη Γερμανία. Συγκινείται όταν στα 14 του η ομάδα της Στουτγκάρδης τον επέλεξε ως ποδοσφαιριστής τα τμήματα υποδομής της από το χωριό του το ΤΑΜΜ Και ο καλύτερος του φίλος ο Μουράτ που ήταν τούρκος κρέμασε έξω απ’ το μπαλκόνι του ελληνική σημαία.

Γνωστός στο εκλογικό κοινό του νομού μας,και στην εκλογική  αναμέτρηση του 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης,καθώς η νομική του θητεία είναι πολύχρονη,απευθύνεται εκ νέου στον ευβοϊκό λαό και ζητεί την ψήφο του.Υποψήφιος κύριε Τετάρτη σε έναν από τους πιο εγκαταλελειμμένος νόμους της χώρας…

Η Εύβοια έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Απαιτείται οι πολίτες της να ενεργοποιηθούν άμεσα για να επαναφέρουν το νομό μας εκεί που αξίζει ειδικά μετά τις καταστροφές των τελευταίων ετών. Δεν θα μπορούσα να απουσιάσω από αυτό το προσκλητήριο

-Ιεραρχώντας τα μείζονα θέματα του νόμου ποια έχετε ψηλά στη λίστα των άμεσων αναγκών;

Πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη και δη η τουριστική ανάπτυξη. Για να έρθει όμως χρειάζεται νέο οδικό δίκτυο. Ο Σταυρός! Ο σταυρός που σχηματίζεται από τους δύο οδικούς άξονες Ιστιαία-Κάρυστος και Χαλκίδα-Κύμη. Προσοχή μιλάμε για κλειστό αυτοκινητόδρομο. Επίσης προστασία των δασών που απέμειναν και αναδάσωση. Εκπόνηση σχεδίου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης των ανεμογεννητριών. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλέγγυας Οικονομίας. Προώθηση και εκτέλεση «κανδηλιού οράματος» επιτέλους.

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για το νομό μας;

Πραγματικά τα θέματα του νομού δεν προωθήθηκαν όσο έπρεπε επι κυβερνήσεων  ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Επί ΠΑΣΟΚ όμως έγιναν όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Αεροδρόμιο Σπάτων ,γέφυρα Ρίο Αντίρριο,Αττική οδός, Εθνική Οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης και τόσα άλλα. Τελικά είναι θέμα προσώπων!!!

Η ανεργία,η αποβιομηχανοποίηση, Το άθλιο δικό δίκτυο, Η εγκατάλειψη και πληθυσμιακός μαρασμός ταλανίζουν χρόνια το νησί. Επαγγελματίες δυστυχώς πολιτικοί ζεσταίνουν Τους βουλευτικούς θώκους με μηδέν έργο. 

-Πως θα αλλάξετε αυτή την εικόνα;

Οι Ευβοείς Πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους με όραμα και ελπίδα. Δύσκολο το έργο της ανατροπής κακών κατεστημένων αλλά όχι ακατόρθωτο. Μόνο μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Απαραίτητο είναι άμεσα να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης. Είμαστε τουριστικά υποανάπτυκτός νόμος και αυτό μας δίνει τεράστιες Δυνατότητες άμεσης ανάπτυξης.

-Η μάχιμη δικηγορία που υπηρετείτε τι σας δίδαξε;

Η δικηγορία (παιδικό μου όνειρο) Με έμαθε να μην εγκαταλείπω ποτέ τη μάχη,να παλεύω μέχρι τέλους και να μη θεωρώ χαμένο τίποτα εκ των προτέρων. Η μόνη μάχη που δεν μπορούμε να κερδίσουμε είναι αυτή που δεν θα δώσουμε.

-Με Ανδρουλάκη στο τιμόνι έχει δυναμική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες το λαό για μια νέα πορεία. Από την άλλη βεβαίως μένει να αποδειχθεί αν και κατά πόσο είμαστε εντάξει αυτών των προσδοκιών όλοι μας!

-Σε ένα νέο παιδί που ζει στην Εύβοια τι θα λέγατε;

Να αποκτήσει όσα περισσότερα εφόδια μπορεί μέσα από τους δασκάλους του, να μην αμελεί τις υποχρεώσεις του όμως ταυτόχρονα να συμμετέχει παντού. Να μην αφήνει  στα χέρια άλλων αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη ζωή του.Α Και μην ξεχάσω. Μακριά από τα ναρκωτικά!

Υπάρχουν άλλα πράγματα που μας δίνουν χαρά στη ζωή.

-Τα χρόνια στη Γερμανία τι σας δίδαξαν;

«Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό»

Η αλήθεια είναι ότι παραμονή μου στην Γερμανία με έμαθε πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι με έμαθε να ζω με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες καταγωγής, με άλλη θρησκεία, άλλο χρώμα κλπ. Με έμαθε να αποδέχομαι την διαφορετικότητα, με έμαθε ότι η διαφορετικότητα είναι το φυσιολογικό! Ιστορίες πολλές και καθημερινές. Μία μόνο θα σας πω! Όταν Στα 14 μου η ομάδα της Στουτγκάρδης με επέλεξε ως ποδοσφαιριστή στα τμήματα υποδομής της από το χωριό μου το ΤΑΜΜ, Ο καλύτερος μου φίλος ο Μουράτ που ήταν τούρκος κρέμασε έξω απ’ το μπαλκόνι του ελληνική σημαία.

-Η σχέση σας με τον πόντο; 

Η σχέση μου με την παράδοση γενικά αλλά ειδικά με τον Ποντιακό πολιτισμό είναι εξαιρετική. Σχέση δυνατή όπως σφυρηλατήθηκε στα παιδικά μου χρόνια στην Γερμανία όπου και χόρεψα πρώτη φορά ποντιακά. Αργότερα τα δίδαξα κιόλας, πάντα όμως τα θαύμαζα γιατί αποτελούν την επιτομή της αντίστασης του ελληνικού έθνους.

-Σε μια προεκλογική σας ομιλία σε τι θα αποφεύγατε να αναφερθείτε;

Δεν αποφεύγω να αναφερθώ σε κάτι ποτέ ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος. Προσπαθώ πάντα να καλύπτω το σύνολο των όσων πρέπει να λεχθούν.

-Τι σας ενοχλεί στις μέρες μας; Την ασυνέπεια και την ακραία ρητορική των πολιτικών πως την σχολιάζετε;

Δεν είναι μόνο για συνέπεια και η ακραία ρητορική είναι και ο λαϊκισμός. Είναι να λες στον κόσμο αυτό που θέλει να ακούσει ακόμη και όταν ξέρει ότι αυτό είναι ψέματα,ακόμη και όταν ξέρει ότι του κάνεις κακό. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος και αν χρειαστεί να λέω σκληρές αλήθειες παρά ευχάριστα ψέματα.

-Οι νέοι πολιτικοί τι πρέπει να φέρουν στο κοινοβούλιο και στα ήθη της απαξιωμένη ούτως η αλλιώς πολιτικής;

Νέος πολιτικός δε σημαίνει υποχρεωτικά και καλές νέες ιδέες (παράδειγμα ο Κασιδιάρης). Το ηλικιακά νέο είναι άλλο και άλλο το πολιτικά νέο.

Πιο πολιτικό Πρόσωπο έχει επηρεάσει και διαμορφώσει την προσωπικότητα σας;

Όλοι εμείς που γνώρισαμε τον Ανδρέα δε γίνεται να μην έχουμε επηρεαστεί από αυτόν. Εκτός από τεράστιος ηγέτης είχε την ικανότητα να σε κάνει να ερωτευτείς την πολιτική.

-Γιατί αξίζει να σας εμπιστευτούν οι ψηφοφόροι της Ευβοίας;

Η συνεχής πορεία και στάση μου πολιτικά μέχρι σήμερα εγγυάται για το μέλλον. Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1980 από την εποχή της παμκ. Ήμουν πάντα εδώ στις εύκολες αλλά και στις δύσκολες μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παράλληλα όμως λατρεύω κυριολεκτικά το νομό μας που συνδυάζει τα κάλλη των Κυκλάδων και των Σποράδων, όμως έχει αφεθεί στην τύχη του. Αυτό θέλω να το αλλάξουμε. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Μαζί, μόνο μαζί οι θεόσταλτοι  σωτήρες τελείωσαν

Leave a comment