Επιτελική Αφασία – Άρθρο στο eviaportal.gr

Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δημόσια κάνει λόγο για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Φοβάμαι ότι το κυβερνητικό επιτελείο δε θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα υπέρ της κοινωνίας, παρότι δηλώνει με πομπώδες λόγο ότι θα είναι δίπλα στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα.

Κι όλα αυτά την ώρα που επιχειρήσεις είναι έτοιμες να βάλουν λουκέτο και με μεγάλο αριθμό πολιτών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πιθανότερο είναι να δούμε εντονότατες διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Η σκληρή πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προβλέψεις μας.

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έμεινε στα γνωστά πυροτεχνήματα της προπαγάνδας, των εξαγγελιών και του εμπορίου ελπίδας, κοροϊδεύοντας τους πολίτες, συνεχίζοντας τις δηλώσεις έλλειψης σεβασμού προς αυτούς.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει την ελληνική κοινωνία βορά στις αγορές και στην υπερκερδοσκοπία τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει από την αρχή αυτής της κρίσης τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ώστε να διατηρηθούν οι μίνιμουμ αντοχές των καταναλωτών, την καθιέρωση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας- μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη από χώρες της Ε.Ε.-, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Να προστατεύσουμε πραγματικά την πρώτη κατοικία με οδηγό τον νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Να μειώσουμε το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, ώστε να μη λείψουν απαραίτητα είδη από τα νοικοκυριά. Να θεσπίσουμε 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα είναι… η πανάκεια που θα μας σώσει. Άλλωστε επιφυλάξεις εκφράζει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσα από γνωμοδότηση που εξέδωσε για τις παράπλευρες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει κατά την εφαρμογή του για το σύνολο της αγοράς. Αν, λοιπόν, δεν εφαρμοστούν άμεσα τα άνωθεν μέτρα, ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι μόνο δύσκολος για την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα αλλά καταστροφικός.

Leave a comment