“28η Οκτωβρίου – Πατριωτισμός χωρίς εθνικισμό” – Άρθρο στο eviathema.gr

Δεν είναι παράξενο που γιορτάζουμε την είσοδο μας στον μεγαλύτερο πόλεμο όλων των εποχών, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες συνήθως γιορτάζουν την επέτειο της λήξης του πολέμου.

Για μας είναι ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας η Επέτειος του «Όχι», που μας θυμίζει την άρνηση των Ελλήνων στις ιταλικές αξιώσεις. Οι Έλληνες, αν και ζούσαν σε συνθήκες δικτατορίας, αντιστάθηκαν στην ιταλική φασιστική επίθεση. Αυτός ο πόλεμος, αρχικά, είχε καθαρά χαρακτήρα υπεράσπισης της πατρίδας. Μόνο στη συνέχεια με την Κατοχή απέκτησε και αντιφασιστικό χαρακτήρα.

Είναι γνωστό ότι οι συνθήκες κάνουν συχνά τον άνθρωπο να δείχνει τις αρετές του και τον ηρωισμό του, αλλά και την ανηθικότητά του και την βαρβαρότητά του. Η ιστορία του τόπου είχε κι εκείνους που έγιναν – με το αζημίωτο – συνεργάτες του κατακτητή, πρόδωσαν την πατρίδα, εν ονόματι μιας κάλπικης εθνικοφροσύνης και οπλίστηκαν από αυτήν για να πολεμήσουν όσους αντιστέκονταν, θεωρώτας πως πέρα από αυτούς, όλοι οι άλλοι ήταν κατώτεροι.

Δεν είναι κακό να μην τα ξεχνάμε, όχι για να αναμοχλεύσουμε το διχασμό, αλλά για να σφυρηλατήσουμε μια στέρεη πατριωτική ενότητα.

Σήμερα, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέους κινδύνους, και η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται υπό το κράτος νέων απειλών και για να προασπίσουμε αυτά για τα οποία οι παππούδες μας έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα, το ΟΧΙ του ’40 αποτελεί κίνητρο μιας νέας πατριωτικής ενότητας. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά.

Οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούμε να γράψουμε ξανά τις δικές μας, χρυσές σελίδες πατριωτισμού απέναντι σε αυτούς που δεν σέβονται το δίκαιο, την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη ζωή. Με περηφάνια και αυτοπεποίθηση μπορούμε να αναζητήσουμε την προσωπική μας και τη συλλογική μας ταυτότητα, αν ουσιαστικά αγαπήσουμε την πατρίδα μας, έχουμε εθνική συνείδηση και δεν κάνουμε έκπτωση των αξιών μας.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο αγώνας του λαού μας για την ελευθερία είναι ταυτισμένος με τα μεγάλα «ΟΧΙ» στην υποδούλωση, τον φασισμό, την καταπίεση, τον αυταρχισμό.

Να τιμούμε του ήρωες του 40′ και της Εθνικής Αντίστασης, να μη ξεχνάμε, να επαγρυπνούμε, να έχουν το καθήκον και την τιμή στην καρδιά μας.

Leave a comment